Sari la conținut


Tuburi electronice. Noi regresii utilizabile la modelarea caracteristicilor anodice.Publicat de ola_nicolas , 14 februarie 2017 · 317 Vizualizari
- - - - -

Tuburi electronice. Noi regresii utilizabile la modelarea caracteristicilor anodice

Partea I-a


1. În loc de prefață.


În cazul triodelor, regresiile neliniare pentru definirea unor familii de curbe analitice capabile sa descrie caracteristicile curenților anodici în funcție de tensiunea anodică, au avut următoarea evoluție cunoscuta de mine.
S-a folosit la început celebra teorema „3/2” (legea lui Langmuir referitoare la triode) care avea forma generala:Imagine atașată (1.1)

din care, dacă se neglijează curentul de grila Ig, rezulta în mod direct o lege de variație a curentului anodic Ip, în funcție de tensiunea anodica Ep si de tensiunea de negativare a grilei Eg, ca parametru.
In anii '90, Norman Koren a introdus regresia
Imagine atașată (1.2)

unde kg, kp, kvb, mu și exponentul x, sunt coeficienții care se determina impunând condiția ca Ip să aproximeze caracteristicile din fisa de date a triodei. Deși Koren a susținut ca ecuația (1.2) este una „fenomenologica”, adică bazata pe un model matematic care descrie fenomenele fizice dintr-o trioda, coeficientul mu, nu este de fapt factorul de amplificare al triodei, deși ia valori în domeniu. Acesta variază și se va obține pentru fiecare aplicație în parte, din bine-cunoscuta ecuație diferențială μ═–δEp/δEg, pentru Ip═const
Ulterior, ecuația (1.2) a fost îmbunătățita de Eugene Karpov la forma
Imagine atașată (1.3)

unde mai apare in plus o tensiune de grila reziduala Ect.
Pentru tetrode si pentode, s-a folosit începând din anii '90 ecuația
Imagine atașată (1.4)

Apoi prin contribuția lui Eugene Karpov, ecuația (1.4) a devenit
Imagine atașată (1.5)


Bibliografie:

  • Surse diverse de pe Internet – vezi textul
Nicolae Olaruemil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc