Sari la conținut


Calculul puterii disipate de un triac si dimensionarea radiatorului aferent
putere disipata triac Triacs power dissipationPublicat de donpetru , 10 aprilie 2013 · 2.585 Vizualizari
- - - - -
Va prezint mai jos un calcul simplu, practic, pentru calculul puterii disipate de un triac (spre exemplu, utilizat in cadrul unui variator de tensiune alternativa) si a radiatorului pe care acesta este prins.

1) Calculul puterii disipate de triac. Acest lucru se face cu ajutorul urmatoarei formule matematice:

Imagine atașată

unde Vt0 si Rd sunt date de catalog. Spre exemplu, pentru un triac de tipul BTA40 acesti parametrii au urmatoarele valori: Vt0 = 0,85V si Rd = 0,01 Ohm. Daca presupunem ca avem un receptor care absoarbe 20A, atunci intr-o asemenea situatie puterea disipata va fi:

P = 0,9 * 20 * 0,85 + 0,01 * 20 * 20 = 19,3W ~~~ 20W.

2) Dimensionarea radiatorului pe care vom prinde triacul. Pentru a face acest lucru va trebui sa calculam rezistenta termica a radiatorului cu ajutorul formulei urmatoare:

Imagine atașată

unde:
TJ - temperatura jonctiunii (se alege mai mica decat temperatura maxima admisa a jonctiunii 1500C, spre exemplu se poate adopta: 1000C);
Ta - temperatura mediului ambiant (de regula, standard 250C);
Rth(j-c) - rezistenta termica dintre jonctiune si capsula in 0C/W (spre exemplu, pentru o capsula TO-220AB avem: Rth(j-c) = 0,5...2,60C/W. Pentru a afla valoarea exacta va recomand sa studiati datasheet-ul componentei electronice);
Rth(j-h) - rezistenta termica dintre capsula si radiator in 0C/W. Este o caracteristica care este redata in catalog si depinde de la un tip de capsula la alta. Coeficientul este influentat si de faptul ca utilizam sau nu folie de mica izolanta intre capsula si radiator. Folosirea acestei folii izolante inrautateste transferul termic dintre capsula si radiator si ne face sa alegem un radiator de suprafata mai mare. Atentie, in unele datasheet-uri nu o sa gasiti valoarea lui Rth(j-h). Puteti neglija acest aspect si daca o sa va aflati intr-o asemenea situatie va recomand sa dublati valoarea suprafetei radiatorului care va rezulta in finalul calculului (este o masura de siguranta destul de buna cu atat mai mult cu cat o sa fiti in situatia in care NU o sa ventilati fortat radiatorul).

Dar sa continui cu exemplu prezentat mai sus si sa determinam care este radiatorul potrivit pentru acel BTA40 care, am calculat mai sus, disipa aprox.20W. Din datasheet-ul BTA40 vom culege urmatoarele date: Rth(j-c) = 1,20C/W si Rth(j-a)= 500C/W. Dupa aceea voi considera: TJ=1000C si Ta=250C. Voi neglija Rth(j-h) pentru ca nu il cunoastem (nu este dat in catalog).

Rth = [(100 - 25) / 20 ] - 1,2 = 2,550C/W.

Dupa aceea, sa presupunem ca avem urmatoarele radiatoare - vom studia urmatorul catalog (sau tabel):

Imagine atașată

unde vom folosi PROFIL I. Lungimea acestui profil se poate determina foarte simplu stiind Rth = 2,550C/W. Urmarind graficul din figura alaturata acelui profil se poate afla valoarea lungimi profilului corespunzator rezistentei termice calculate, si anume 150mm. Putem alege un profil de lungime putin mai mare (max.200mm) pentru a compensa neglijarea coeficientului Rth(j-h). Atentie, avand in vedere faptul ca am ales TJ=1000C, temperatura radiatorului poate depasi 500C.

Numai bine
  • Lui ola_nicolas, Bistriceanu, yupysor și încă 1 le place astaPoză
sergiusergiu botosani
dec 30 2016 06:05
Salut cine ma ajuta si pe mine si imi raspunde la o intrebare . Cati v e bine sa scoata un robot pornire . As vrea sal folosesc sa pornesc un u 650
emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc